Oppskriften på Grævfisk gir 10 kg fisk.
Det beregnes ca. 1 fisk pr. porsjon.
Strø på grovsalt på fisken og la den ligge i 1 døgn. Vaskes og tørkes nøye.
Sukker-saltes med 200g finsalt og 400g sukker og legges lagvis med buken opp.
Pass på at laken går over fisken når det har smelta. Hvis ikke - ha på mer sukker/saltblanding.
La stå i 1 uke i et litt kjørlig rom (10-12°c).
Slå av laken.
Kok «mussu» av vann og brunost (geitost) med litt sukker (4ts) og salt (1ss) og kok i ca. 15 min. Avkjøles.
Slå over mussu så det dekker fisken (legg en tallerken oppå fisken så den er under mussu hele tida).
La bytta stå i romtemperatur ca. 1 døgn.
Settes så i kjøleskap. Ferdig om ca. 6 uker.
2
Mandelpoteten (Sørliperra fra egen kjøkkenhage) kokes i 15 minutter med 1ts. salt
3
Flatbrød til ca. 40 leiver.
Varm opp melken. Bland det tørre før melken helles i røra og bland godt.
Del opp deigen i 40 emner. Strø mel på benken og bruk en kjevle til å bake ut så tynne leiver som mulig.
Leivene steikes på takke på begge sidene til de blir gyldne.