Fremgangsmåte wok:
1. Kok byggryn. Ha 6 dl kaldt vann, ½ ts salt og byggrynene i en
kasserolle. Kok i 20-25 minutter. Byggrynene er ferdige når de
er omtrent tre ganger så store som ukokte byggryn. De skal
være myke, men ha litt tyggemotstand.
2. Kutt opp alle grønnsakene i passende store biter.
3. Varm pannen med olje og ha i de oppkuttede grønnsakene. Rør
innimellom så det ikke brenner seg. Stek i noen minutter.
4. Så har du i grønnkål og bønner. Stek i noen minutter til
grønnsakene er møre.
5. Ha i ferdigkokte byggryn og basilikum. Skvis lime over og smak
til med salt.
2
Fremgangsmåte dressing:
Ingredienser dressing:
4 ss soyasaus
1 stk hvitløksfedd
½ chili
2 ss honning fra lokal birøkter
2 ts spisskummen
½ lime
1. Finhakk hvitløk og chili. Bland i en skål og tilsett soyasaus,
honning og krydder.
2. Skvis saften av en halv lime i dressingen.
3. Smak! Hvis du trenger mer salt har du i mer soyasaus. Er den for
spicy har du i mer honning, er den for lite spicy har du i mer
chili.
3
Prosessen:
Vi på 6.trinn på Sveberg skole er opptatt av bærekraftig, kortreist og
klimavennlig mat. Vi er også opptatt av matsvinn, og derfor har vi tatt
kontakt med Rema 1000-butikken som er ved skolen. Vi spurte om de
hadde noe mat som vi kunne få (dårlig dato, brune grønnsaker osv).
Vi fikk masse forskjellige grønnsaker og annen mat som de skulle
kaste. Vi var mange elever som dro dit for å hente all maten som vi
skulle få, og vi tok utgangspunkt i denne maten når vi laget
oppskriftene til konkurransen Klimakokkene. Elevene får frukt en dag
i uka, og vi har også fyrst ned og tatt vare på det som har blitt igjen. Dette i tillegg til rester fra høstens mat og helse-timer har vi også
brukt som utgangspunkt for oppskriftene til Klimakokk-konkurransen.
I vår hadde vi også besøk av et lokalt birøkterlag som viste oss
bikuber og lot oss smake på ulike typer honning. Vi fikk honning som
vi bruker i oppskriften. Vi fikk også ulike blomsterfrø som var
bievennlige, og vi plantet disse i blomsterkasser. Vi bygget også en
skolehage hvor vi kunne ha blomsterkassene, og vi plantet ulike
grønnsaker som vi kan bruke i mat og helse.