Stekt/ovnsbakt ørret med gulrotpuré, agurksalat & potetmos med gressløk:
2
Vi valgte å kjøpe inn ørret fra first price for å gjøre elevene bevisst på hvilke valg de kan ta for å spare penger. Ørreten hadde nøkkelhullsmerket som er et merke elevene bør bli kjent med for å velge sunn mat.
Grønnsakene vi tok i bruk var økologiske og lokale. Det er to veldig viktige kriterier når man snakker om bærekraftig mat. Elevene har hatt mye teori om bærekraftig mat, men nå fikk de endelig tatt det i bruk i praksis.
3
FISK - ovnsbakt
1. Skru ovnen på 180? over- og undervarme
2. Dryss rapsolje i bunnen av en ildfast form og legg i 2 fiskefileter med skinnet ned
3. Ha salt, pepper, sitronskiver og dill på toppen av fisken
4. La fisken steke i 15 minutter midt i ovnen
4
FISK - i panne
1. Skru stekeplaten på høy varme (7)
2. Ha rapsolje i pannen og salt og pepper på fisken
3. Når pannen er varm kan dere legge fiskefileten i, men husk å legge den vekk fra dere
4. Dere kan se på siden av fisken hvor godt stekt den er, når nesten hele fisken er rosa kan dere snu den
5. Ha på litt sitronsaft og dill
5
AGURKSALAT
1. Bruk en grønnsaksskreller og lag tynne strimler av agurken
2. Legg strimlene av agurk i en skål
3. Bland sammen eddik, sukker, salt og vann
4. Hell blandingen over agurken
6
POTETSTAPPE
1. Fyll en kjele med vann og ha salt i vannet
2. Skrell potetene og kutt de i like store biter
3. Legg potetene i vannet og skru på platen
4. La potetene koke i ca. 15 minutter (til de er myke)
5. Mos potetene med en potetstapper
6. Rør inn salt, pepper, smør, melk og gressløk med en slikkepott (smak til)
7
GULROTPURÉ
1. Skrell gulrøtter og kutt de opp i like store biter
2. Kok opp vann og ha litt salt i vannet
3. Kok gulrøttene til de er myke og hell av vannet
4. Ha i 2 ss smør, salt og pepper og lag en puré ved hjelp av stavmikser