Slik gjør du
1
• Skrell og kok potetene
• Kutt fisken i bitar og trekk forsiktig i usalta vatn
• Bruk ein stavmikser og bland saman persille, chili, kvitløk og olje.
• Bland alt saman med ein K-visp eller tresleiv.
• Tilsett eggeplomma.
• Smak til med salt og pepper.
• Trill ut med ei fuktig hand til små bollar.
• Visp saman egg, vend klippfiskbollane i egg og brødrasp. Trykk dei litt flate
• Steik i ei panne med olje på medium varme til dei er gylne og sprø.
• Legg dei i ei ildfastform, og hald dei varme i ovnen til potetene er ferdig.
Eg blanda eggekvitene i lag med egga til klippfiskbollane
2
Ovnsteikte båtpotet.
8 stk potet
1 dl raspolje
1 ts salt
• Skrubb og vask potetene godt.
• Skjer dei opp i båter ( 4 eller 6 båter alt etter størrelse.)
• Legg dei i ei ildfast form.
• Slå over olje og salt.
• Bland saman.
• Sett dei inn i ovnen på varmluft på 200 gr. I ca 30 min.
• Rør i potetene etter ca 15 min.
• Stikk ein kniv i og kjenn om dei er ferdig
Eg blanda eggekvitene i lag med egga til klippfiskbollane
3
Kvitløkmajones (alioi)
3 stk eggeplomme
½ ts mild sennep
1 fedd kvitløk
1 ½ dl raspolje
½ dl god ex virgin olivenolje
Salt, pepper, sitron, sukker, kvitvinseddik
• Pisk saman eggeplomme, sennep og kvitløk
• Spe sakte inn oljen menst du heile tida bruker stavmikseren, til det blir tjukt som majones.
• Smak til med salt, pepper, sitron, sukker og kvitvinseddik.
( kan og tilsette persille)
4
Mojosaus
200 gr grilla paprika
2 skiver loff
2 fedd kvitløk
75 gr parmesan
8 stk cherrytomater
4 ss raspolje eller oliven olje
2 ss kvitvinseddik
Sukker
Salt
Pepper
• Del paprikaen i to, ta ut innmat og skyll den godt.
• Legg den på eit bakepapir og sett dei inn i ovnen på grill. Pass på så dei ikkje blir for mykje grilla.
• Ta den ut av ovnen og ta av skinnet.
• Skjer av skorpene på loffen og legg dei i litt vatn.
• Del tomatane i to.
• Ta av skinnet på kvitløken og del den opp i mindre biter.
• Rap parmesanosten.
• Klem ut vatne av loffen, bland grønsaker og resten av ingrediensane i ei kjøkkenmaskin med kniv. Køyr til det er glatt. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.
• Vil ein ha det litt meir speisi kan ei bruke chili.
5
Erterpurre
1 liten pose selskaps erter
1 ss meierismør
Salt
Pepper
Muskat
• Kok opp vatn, ha oppi selskap erter, gi det eit oppkok.
• Sil av vatnet.
• Tilsett smør bruk stavmikser og lag purre.
• Smak til med salt, pepper og muskat.
6
Hyllblomst saft
30 stk hyllblomst
4 l kokande vatn
2 kg sukker
4 sitroner
50 gr sitronsyre
• Rist forsiktig hyllblomsten slik at eventuelle insekter faller ut.
• Ha blomsten ei reingjort bøtte/stamp. Det er ikkje nødvendigt å fjerne stilkane.
• Skjer sitron i skiver og ha dei i karet saman med blomsten.
• Ha sukkeret i det kokande vatnet og rør til det løyse seg opp.
• Hell den kokande sukkerlaken og sitronsyra over blomsten.
• Avkjøl og sett karet på ein kjølig plass i minst 2 døgn. Rør av og til.
• Sil safta i eit klede. Fyll den på reingjorde og sterile flasker.
• Oppbevar flaskene mørkt og kaldt (6 måner) eller frys dei.
7
Vi på Aure skule har jobba med teori tverrfagleg i natur/miljø og mat/helse. Vi har to gr. i mat og helse på 6 trinn. Vi har valgt å lage ein middagsrett, klippfiskboller og ein lunsjrett, fylte horn og pizzasnurrer.
• Vi har brukt klippfisk frå eit firma som held til ca 3 mil i frå her vi bur.
• Norske mandelpotet.
• Egg frå nokon som har høns her.
• Brødrasp frå brødskalkar/rester som vi har tørka i omnen og malt opp i kjøkkenmaskin med knivar.
• Selskapserter frå eigen kjøkkenhage, har eg i frysaren som vi brukte.
• Chili, kvitløk, gulrot, løk, tomatar og diverse urter til tomatsausen, er slikt som eg har i kjøkkenhagen, som vi laga tomatsaus i haust og har frose ned i porsjonar.
• Eple har vi hausta i eigen hage og laga eplemos av. Frose ned i porsjonar som vi bruker til kake, gjærbakst og dessert.
• Mjølet brukar vi frå Mylne i Volda 4,4 mil herfrå.
• Vi er så heldig at vi har gardar i nærleiken av skulen som vi kan få mjølk med, å bruke til gjærbakst og graut.
• Vi drakk hyllblomstsaft til. Som vi laga og har frose ned på flasker.
Helsing vi i 6 klasse på Aure skule, Sykkylven Kommune (SUSK)
Lærar Anne-Berit Flote Myhre